آماده کردن سریع افطار در سه سوت
آماده کردن سریع افطار در سه سوت، را با ۳ ایده پی میگیریم: استفاده از ظروف یخچالی در اندازه های مختلف، آماده بودن سبزی خوردن از قبل و نیز چند طریقه برای گرم کردن نان فریزری.

وقتی جوانتر و در خانه پدری بودیم
وقتی جوانتر و در خانه پدری بودیم برای کارهای مربوط به آشپزی در ماه رمضان، برنامه مینوشتیم. این کارها در چهار دسته سحر، ظرف سحر، افطار و ظرف افطار تقسیم میشد. وقتی کمسنتر بودیم سحری برنمیداشتیم چون آشپزی رسمی برایمان مشکل بود و ناگزیر افطار برمیداشتیم که اتفاقا از همه بخشها مشکلتر بود.
آماده کردن افطار برای یک خانواده بزرگ، در زمان دم افطار که دیگر توانت ته کشیده و نا نداری واقعا مشکل بود.
دوست داشتی سفره افطار برایت چیده شود اما از قضا فردی که باید این حس و سرویس را برای دیگران تامین میکرد، خود تو بودی.
سه علت سختی آماده کردن سفره افطار

سه علتی که آماده کردن سفره افطار را سخت میکرد عبارت بودند از:
- ته کشیدن انرژی بدنی قبل افطار
- تعدد اجزای سفره افطار
- رعایت زمانبندی جهت آماده بودن همه چیز، درست قبل از اذان
علاوه بر کم انرژی بودن دم افطار، یکی دیگر از علل سختی چیدن سفره افطار نسبت به سحری، تعدد اجزای سفره افطاری بود. برای سرو سحری کافی بود یک قابلمه غذا را به بشقابها بکشی و دو کاسه بزرگ ماست و سالاد را که اول شب آماده کرده بودی از یخچال بیرون بکشی اما افطار… .
لیست کارهای مربوط به چیدن سفره افطار
لیست کارهای مربوط به چیدن سفره افطار در خانه پدری عبارت بودند از:
۱- سرو پنیر، نبات، خرما و کره و احیانا زولبیا بامیه در بشقابهای مناسب (از هر کدام دو بشقاب برای سهولت دسترسی اعضای خانواده)
۲- شستن و برش هندوانه یا خربزه در رمضانهای گرم
۳- شستن و برش گوجه و خیار
۴- شستن و آبکشی چندباره سبزی خوردن
۵- بارگذاشتن و دم کردن چای
۶- گرم کردن نان
۷- چیدن سفره
۸- سرو چای، درست کمی پیش از اذان
۹- گاهی آماده کردن شربت در رمضانهای گرم
۱۰- جمع کردن تک تک اجزای سفره و ساماندهی موادغذایی باقیمانده و شستن ظروف
از آنجا که تمام این کارها نباید از اذان دیرتر انجام میشد خود رعایت زمانبندی هم به سختی کار میافزود.
مثلا باید زمان مناسب، شستشوی سبزی را شروع میکردی که فرصت چندبار خیساندن آن را داشته باشی و اگر خیلی زود هم میشستی سبزیها موقع افطار پلاسیده شده بودند. یا دم کردن چای باید در زمانی انجام میشد که هم چای دیردم نشود و هم موقع افطار، به خوبی دم کشیده باشد و …
حالا مشاهده میکنید که چطور تنها با چند عدد ظرف یخچالی،سختی کار آماده کردن افطار به یکسوم میرسد.
وقتی بانوی خانه خودت هستی
آنچه شرحش گذشت مربوط به اوایل جوانی و نوجوانی بود که تمام کارهای خانه برایم سختتر و پیچیده تر از اکنون بود.
علت در آن بود که من بانوی خانه پدری نبودم و توجهم معطوف به زندگی شخصی و دروسم بود و دید و تسلطی نسبت به لوازم و امکانات خانه نداشتم.
اما وقتی خودم تشکیل خانواده دادم درست به این دلیل که بانوی خانه خودم بودم به سرعت راههای ساماندهی بهینه لوازم و کارها را بررسی و عملی میکردم. در همین راستا کلی ظرف یخچالی خریدم و نیز تقریبا تمام موادغذایی را قبل از گذاشتن در یخچال، میشستم.
آسان شدن چیدن سفره افطار با ظروف یخچالی
وقتی خودم خانواده تشکیل دادم، تقریبا برای هر چیزی که در یخچال نگهمیداشتم از ظروف یخچالی شیشهای و پلاستیکی استفاده میکردم:
ظرف یخچالیهای شیشه ای زیبا برای آن دسته از مواد غذایی که روی سفره میآوردم مثلا ماست و سالاد دم دستی یا پنیر و کره دم دستی.
و ظرفهای یخچالی پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی که سر سفره نمیآمد مثلا سبزیجات شسته شده و ....

به همین ترتیب تقریبا برای هر ماده غذایی که سر سفره افطار چیده میشد از ظرف یخچالی استفاده میکردم؛ برای پنیرو کره و خرما، سبزی شسته شده و … . و اینطور میشد که:
آماده کردن یک سفره افطار فقط شامل خارج کردن ظرفها از یخچال و برداشتن درب آنها بود و در نهایت ظرف چندانی هم برای شستن به وجود نمیآمد.
اما آن وقت ها و در نوجوانی، این بلدی را نداشتیم، پنیر و کره و ..همه را از مخزن سرو میکردیم و در بشقابی میریختیم. در نهایت باید بشقاب را نیز میشستیم و … همه چیز پیچیدهتر و سختتر بود.
اما حالا نیازی به ساماندهی مواد غذایی باقیمانده و شستن ظروف نبود بلکه درب ظرف یخچالی را میبستی و در یخچال میگذاشتی و آنچه برای شستن باقیمیماند چند عدد کارد و قاشق بود.
مواد غذایی دمدستی که برای مصرف روزمره زیاد بود(مثلا یک قالب بزرگ پنیر) را در دوظرف کوچکتر و بزرگتر،میریختم. از ظرف کوچکتر برای مصارف دمدستی استفاده میکردم.
استفاده از ظروف یخچالی، علاوه بر افزایش دسترسی و راحتی شما در امور آشپزخانه، موجب مرتبتر و شکیلتر دیده شدن یخچال و فریزر هم میشود.
و این ترتیب و تمایز درخشان در یخچال، رغبت افراد تنبل خانواده به انجام کارهای آشپزخانه را نیز افزایش میدهد.
ظرف یخچالی چی بخرم
مزیت ظرف یخچالی شیشه ای نسبت به ظروف پلاستیکی، بهداشتیتر و شکیلتر بودن آن است.حتی می توانید ظروف یخچالی زیبا را جلوی مهمان نیز بگذارید. همچنین برخی از این ظرفها را میتوان درون ماکروفر و حتی روی حرارت مستقیم شعله گاز هم گذاشت و هم تحمل دمای فریزر را نیز دارند. بنابراین از این ظروف میتوان برای نگهداری غذا نیز استفاده کرد.

از نظر من برای نگهداری غذا، ظروف یخچالی استیل، گزینه بهتری است چون هم سبک است هم در مسافرت قابل استفاده است و هم میتوانید با خیال راحت آن را روی شعله قرار دهید.
همانطور که میدانید پیرکس و استیل از سالمترین اجناس برای ظروف پخت وپز هستند.
اما مشکل شیشه ای بودن ظروف یخچالی در این است که غالبا سنگین هستندو یخچال را سنگین میکنند. بنابراین استفاده مناسب از ظروف یخچالی پلاستیکی نیز توصیه میشود. چون فوقالعاده سبک هستند.
مثلا استفاده از ظرف پلاستیکی برای نگهداری سبزی و سبزیجات شسته شده کاملا مناسب است چون هم بهداشتی است و هم پلاستیکها در اثر مجاورت با این مواد، کدر و بدرنگ نمیشوند.
آماده کردن سریع افطار با از پیش شستن مواد غذایی
شستن مواد غذایی قبل از ورود به یخچال موجب میشود که بعدها کارهای آشپزخانه برای شما راحت شود. مثلا در همین مثال آماده کردن افطار، گوجه و خیار و خربزه و سبزی، همگی شسته هستند. کافی است آنها را سرو کنید و یا حتی میتوانید خربزهها را از قبل، برش دهید و در ظرف یخچالی دربسته نگهدارید که کاملا آماده سرو باشد. اگر ظروف سبزی و خربزه زیبا باشند میتوانید همانطوری آنها را روی سفره بگذارید و بنابراین کار آماده کردن این سه خوراکی، محدود میشود به برش دادن گوجه و خیار.

نحوه نگهداری از سبزی خوردن شسته
قبلا که سبزی را نشسته نگهداری میکردیم، هر افطار، قدری از آن را میشستیم. اما الان تا حدود یک هفته سبزیهای شسته را میتوانم تازه نگه دارم و این کار بسیار به آماده کردن سریع افطار کمک میکند. به این منظور بعد از شستن سبزیها، آنها را روی پارچه تمیزی پهن میکنم و وقتی آبهای ظاهری روی برگها تقریبا به طور کامل خشک شد(و هنوز سبزی تازه است و پلاسیده نشده)، آنها را در یک ظرف یخچالی پلاستیکی یا شیشه ای که کف آن را دستمال کاغذی آشپزخانه پهن کرده ام می ریزم و روی آن نیز یک دستمال دیگر میگذارم و درب ظرف را میبندم. به جای دستمال کاغذی، از دستمال پارچه ای آبگیر هم میتوانید استفاده کنید.

نحوه نگهداری و داغ کردن نان
نان در یخچال بیات میشود اما در فریزر نه. بنابراین اگر دوست دارید که برای افطار، نان تازه بربری یا سنگک داشته باشید لزومی ندارد که هر روز، دم افطار در صفهای بلند نان بایستید بلکه میتوانید در ساعاتی از روز که نانوایی خلوت است نان بخرید و آن را فریز نمایید.
نانی که در فریزر نگهداری میشود به محض گرم شدن تبدیل به نان تازه میشود. هم عطر نان تازه را دارد و هم تردی و خوشمزگی آن را
در مورد نحوه نگهداری نان باید ادامه دهم که نان را پس از خرید در اندازه های مناسب برش دهید. سپس برشها را در نایلون زیپ کیپ قرار دهید تا هم هوای داخل نایلون را بگیرید و هم کیپ بودن درب نایلون، مانع از ریختن خرده نانها در فریزر شود.

اگر تستر یا ماکروفر ندارید میتوانید با استفاده از اجاق گاز نان را گرم کنید. به این صورت که یک شعله پخش کن را روی شعله کم اجاق قرار دهید و نان را روی آن گذاشته و در فواصل مناسب برعکس کنید. برای کنترل بیشتر حرارت میتوانید از یک سه پایه هم زیر شعله پخشکن استفاده کنید.
همچنین اگر گرمایش خانه شما بخاری است، در زمستانها میتوانید از بخاری به جای گاز استفاده کنید.
نتیجهگیری نهایی
همانطور که دیدید با تمهیداتی که در مقاله «آماده کردن سریع افطار» به آن اشاره کردیم، آن لیست بلندبالا از کارهای افطار محدود میشود به بیرون آوردن ظروف یخچالی از یخچال و خرد کردن گوجه و خیار و البته سرو کردن چای و داغ کردن نان. و اگر نخواهیم گوجه و خیار را بر سر سفره داشته باشیم آماده کردن سفره افطار خلاصه میشود به آماده کردن چای و داغ کردن نان.
نویسنده: معصومه غنیان
