طرز تهیه مربای آلبالو خوشرنگ و ماندگار
طرز تهیه مربای آلبالو از مرحله انتخاب آلبالو تا استراحت دادن آن در یخچال به همراه شکر تا حرارت دادن و به قوام رساندن آن را مرحله به مرحله و ریز به ریز و نکته به نکته با هم همراه خواهیم شد. همچنین با نکاتی برای خوشرنگ شدن و ماندگاری بالای مربای آلبالو در خدمتتان خواهیم بود.
فصل، فصل آلبالو و گیلاس است و بسیاری از شما عزیزان شربت و مربای آلبالو درست کرده اید و برخی نیز در صدد تهیه آن هستید. من خود به شخصه از مربا در منوی صبحانه استفاده نمیکنم زیرا به صورت ارثی در معرض دیابت قرار دارم اما در حد یکی دو شیشه از این مربا درست می کنم برای پذیرایی از میهمانها و استفاده در دسر و … . بیشترین چیزی که در مورد مربای آلبالو و گیلاس دوست دارم رنگ زیبای آنها و نوستالوژیک بودن آنهاست.

شاید با خودتان بگویید که درست کردن مربای آلبالو که دیگر آموزش نمیخواهد یک کیلو آلبالو و یک کیلو شکر را با کمی آب روی گاز میگذاریم و هر وقت به قوام لازم رسید زیر گاز را خاموش میکنیم. اما آیا در این صورت میدانید که مربای شما خوشرنگ و خوشطعم میشود؟ شل یا سفت نمیشود؟ آیا میتوانید بگویید که تا یک سال کپک و شکرک نخواهد زد؟
بنابراین چه بهتر که به جای اینکه با آزمون و خطا به دستور تهیه یک مربای باکیفیت برسیم از همان ابتدا از تجربه بزرگترها آموخته و فوتهای کوزهگری آنها را به کار گیریم.
مراحل تهیه مربای آلبالو
مراحل تهیه مربای آلبالو را در این مقاله با این ترتیب، مرور خواهیم کرد: اول انتخاب آلبالو، دوم استراحت دادن آلبالوهای هستهگیری شده به مدت ۸ ساعت یا بیشتر در یخچال. سوم تنظیم حرارت و گرفتن تایم و چهارم تمام. پس ابتدا میرویم سراغ انتخاب آلبالو:
آلبالوی رسمی یا پیوندی، کدام برای مربا مناسبتر است؟
آلبالوی رسمی برای مربا مناسبتر از آلبالوی پیوندی است. با این فکر که آلبالوی پیوندی درشتتر است آن را برنگزینید. آلبالوی پیوندی رنگ ندارد و نیز آب کافی ندارد و هنگام پخت دچار دردسر میشوید.
آلبالوی نوبرانه یا رسیده، کدام برای مربا بهتر است؟
آلبالوهایی که تازه وارد بازار میشوند و به اصطلاح نوبر هستند هم خوشرنگ هستند و هم ترش هستند. و مناسب تهیه مربا و ترشی. و یکی از راه های طبیعی خوشرنگ شدن مربا این است که از همان ابتدا آلبالوهای خوشرنگتر را برگزینید.
آلبالوهای رسیده به زرشکی میزنند و رنگ خوش آلبالوی نوبر را ندارند و نیز هنگام هستهگیری قدری پاره میشوند.

هسته گیری با دست یا هسته گیر؟
گرفتن هسته با هستهگیر موجب میشود که دو سوراخ روی آلبالو ایجاد شود و آلبالوها لهیدهتر و کمشهدتر شود. جهت هسته گیری با دست، از ناخن خود استفاده کنید. اگر در حین هستهگیری کمی آلبالو را ورز دهید هسته از گوشته راحتتر جدا میشود و میتوانید با ناخن آن را از ساقه گاه بیرون بکشید. اگر ناخن شما کمی بلندتر باشد، این کار حتی راحتتر از استفاده از هستهگیر است.
اگر از هسته گیر استفاده میکنید این کار را در ظرفی با دیواره بلند انجام دهید که محیط اطرافتان تمیز بماند.
گفتن این نکته خالی از لطف نیست که آلبالوهایی که انتهای آنها گرد است برای هسته گیری با دست مناسبتر از آلبالوهایی است که انتهای آنها تیزتر است. بنابراین میتوانید از ابتدا و هنگام خرید آلبالوها به این نکته توجه کنید.
برای تهیه مربای آلبالو چقدر شکر لازم است؟
اگرآلبالوی نوبرانه استفاده میکنید به ازای یک کیلو آلبالو یک کیلو و نیم شکر استفاده کنید چون این آلبالوها ترشتر از آلبالوهای رسیده هستند و اگرنه یک کیلو شکر کافی است.

استراحت دادن آلبالو همراه با شکر، چرا؟
در یک ظرف لعابی، آلبالوهای هسته گیری شده را به صورت یک لایه آلبالو، یک لایه شکر بریزید و اجازه دهید ۸ ساعت در یخچال بماند. درب ظرف را ببندید تا از عطر آن کم نشود.
گذاشتن آلبالو به صورت آمیخته با شکر در یخچال موجب میشود که:
- طعمها با هم مخلوط شوند
- آلبالو آب بیندازد و بنابراین هنگام پخت مربا، به آب اضافه احتیاج نداشته باشیم.
- مربای خوشرنگتری به دست آوریم.
تنظیم حرارت گاز برای پخت مربای آلبالو
از همان ابتدا حرارت را روی متوسط مایل به بالا تنظیم کنید و تا آخر به آن دست نزنید. کم و زیاد کردن حرارت، رنگ مربا را تیره میکند.
نحوه پختن مربای آلبالو
قابلمه محتوی شکر و آلبالو را از یخچال خارج کرده و روی گاز قرار دهید. حرارت را روی متوسط رو به بالا قرار دهید. هر از گاهی با قاشق چوبی به هم بزنید.
وقتی جوشید تایم بگیرید تا ۱۰ دقیقه اجازه بدهید بجوشد. سپس آلبالوها را با کفگیر دارای سوراخ خارج کنید و اجازه دهید که آب مربا ۱۰ دقیقه دیگر بجوشد.
بعد آلبالوها را به قابلمه برگردانید. مشاهده میکنید که قوام شربت داخل قابلمه موجب از بین رفتن حالت چروکیده آلبالوها میشود. در این مرحله پس از یک دقیقه، زیر گاز را خاموش کنید.
مربا پس از جوشیدن نباید بیش از ۲۵ دقیقه روی حرارت بماند چون در این صورت رنگ آن تیره خواهد شد.

توجه کنید که قابلمه را بزرگ (دو برابر حجم مواد داخل آن) انتخاب کنید که مربا سر نرود. چون اگر حرارت را کم کنید که مربا سر نرود. آموزش این مقاله خدشهدار میشود و به نتیجه مطلوب نمیرسید.
برخی در انتهای پخت وانیل نیز به مربا اضافه میکنند که خوشطعمتر شود.
چه کار کنیم که مربای آلبالو خوشرنگ شود؟
- از ابتدا آلبالوهایی با رنگ تیره نخرید. آلبالوی نوبرانه خوشرنگتر از آلبالوهایی است که دیرتر وارد بازار میشوند.
- از ظرف لعابی استفاده کنید
- حرارت را کم و زیاد نکنید
- در قابلمه را نبندید
- مربا را زیادتر از میزان لازم روی حرارت نگذارید.
- کف روی مربا را بگیرید.
چند نکته برای ماندگاری بهتر مربا
اگر ۱۰ کیلو مربا هم میخواهید بپزید آن را یک کیلو یک کیلو بپزید چون در این صورت روی حرارت و کار پخت، مسلط هستید و اگر با فرمولی که در این مقاله خدمت شما ارایه شد حرارت را تنظیم کنید بدون اینکه از آبلیمو استفاده کنید، ماندگاری مربای شما خوب خواهد شد و رنگ آن نیز از بین نخواهد رفت. مربایی خواهید داشت که نه کپک میزند و نه شکرک. نه شل است و نه سفت.
اضافه کردن یک ورق ژلاتین آب شده به مربا موجب براقتر شدن و جلوگیری از کپکزدگی میشود. آب سرد را قبلا بجوشانید.
اضافه کردن یک قاشق غداخوری آبلیمو در انتهای پخت، نیز یکی از راه های کم کردن احتمال شکرکزدگی مرباست.
نگهداری از مربا
اگر زیاد مربا خور نیستید مرباها را در شیشههای کوچک بریزید. چون نصفه ماندن شیشه مربا،احتمال شکرک زدن را بیشتر میکند. میتوانید شیشه های نصفه را در فریزر بگذارید.
برای برداشتن مربا از قاشق خشک تمیز استفاده کنید و مثلا قاشق کرهای را وارد آن نکنید. اگر مربا شکرک زد،میتوانید ان را داخل تابه بریزید و قدری اب به آن اضافه کنید تا جوش بیاید و یکی دو قل بزند و دوباره آن را در شیشه کنید.
تهیه شده در گروه تولید محتوای سوپرمارکت آنلاین تزول
بر اساس آموزش خانم گل آور در شبکه پنج تلوزیون و دیگران